Orkisz jest rodzajem zboża pszenicznego niezwykle bogatego w właściwości odżywcze a w porównaniu z innymi zbożami jest najzdrowszy. Ten stary gatunek zboża, nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę. Ziarno orkiszu jest niezwykle bogate w składniki odżywcze. Może zapewnić nawet 21% dziennego zapotrzebowania na białko oraz 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik – i to w pojedynczej porcji! Co więcej, ziarno orkiszu zawiera również wysoką wartość mikro i makroskładników takich jak żelazo, miedź, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, kwasu foliowego, zawiera też łatwiej przyswajalny gluten. Orkisz nie tylko reguluje nasz metabolizm, ale i pomaga w budowaniu silniejszych kości, polepsza krążenie, wspomaga system odpornościowy, trawienny. Zapraszamy do skosztowania chleba z ziaren, które były hodowane już za czasów Cesarstwa Rzymskiego