Dodano: 18.01.2022

Jakie pieczywo wybrać, aby zadbać o zdrowie?

Uważa się, że pieczywo ciemne, jest zdrowsze od białego, a wypieki żytnie są zdrowsze od pszennych. W rzeczywistości jednak ważniejszy jest sposób produkcji mąki, np. biały chleb może być zdrowy, jeżeli upieczony jest z mąki orkiszowej, graham albo pszennej razowej.

Mniej wartościowa jest mąka wysoko oczyszczona, ale za to dzięki niej pieczywo może być puszyste. Najwięcej wartości ma mąka razowa, jednak jest ciężka i nie zapewni nam wyrośniętego pieczywa. Jeżeli zdecydujemy się na pieczywo z dodatkiem ziaren, dostarczymy dodatkowo potas, który uczestniczy w procesie metabolicznym a także magnez, który reguluje przemianę materii.

W pieczywie razowym i pełnoziarnistym jest najwięcej błonnika nierozpuszczalnego, który przedłuża uczucie sytości, wspomaga trawienie i jest polecany dla osób z chorobami układu trawienia. Za to pieczywa jasne są źródłem błonnika rozpuszczalnego, który jest bezpieczniejszy dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. 

Już niebawem kolejne ciekawe fakty wyjątkowego pieczywa przygotowywanego dla Was od ponad 45lat.

Jakie pieczywo wybrać, aby zadbać o zdrowie?-1